Faiz Kurulu, alınan bu karar ile birlikte enflasyon, cari denge, finansal koşullar ve enflasyon beklentileri gibi bir dizi faktörü göz önünde bulundurdu. Mart ayında aylık enflasyonun öngörülenden yüksek seyretmesi ve hizmet enflasyonundaki yükseklik ve katılık enflasyonist baskıları canlı tutmaya devam ediyor. Kurul, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyor.
Kurul, mart ayında atılan parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını ve bu durumun krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini de vurguladı. Enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüren Kurul, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini açıkladı.
Kurul, 2024 yılının ikinci yarısında dezenflasyon tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede %5 hedefine ulaştırılması için gerekli adımları atmaya kararlı olduğunu da ifade etti. Bu hedefe ulaşmak için parasal ve finansal koşulları enflasyonun ana eğilimini geriletecek şekilde belirleyecek.
Kurul, makroihtiyati politikaları da makro finansal istikrarı korumaya yönelik olarak uygulamaya devam edecek. Gerekirse, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek ve likidite gelişmelerini takip etmek için sterilizasyon araçlarını kullanacak.
Faiz kararı sonucu olarak, TCMB'nin faiz kararı enflasyonla mücadeledeki kararlılığını ve orta vadeli enflasyon hedefini yeniden teyit ediyor. Kurul, bu hedefe ulaşmak için gerekli tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu ve gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğini de açıkça belirtmektedir.